SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN DUMINICA A XXI-A DUPĂ RUSALII

SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN DUMINICA A XXI-A DUPĂ RUSALII ÎN BISERICA PAROHIEI „SF. MARTIRI BRÂNCOVENI” DIN MUN. GIURGIU

16.10.2016

Astăzi, 16 octombrie 2016, în Duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Mun. Giurgiu.

Cu acest prilej, ierarhul nostru înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica cea nouă a parohiei, închinată „Sf. Martiri Brâncoveni și Sf. Sofia”.

În cuvântul de învăţătură, rostit credincioşilor prezenţi, Întâistătătorul eparhiei noastre a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică în care a fost prezentată Pilda Semănătorului, arătând importanţa dogmatică a acesteia şi faptul că ea constituie un fel de preludiu la toate celelalte pilde rostite de Mântuitorul Hristos.

În Evanghelia de astăzi, a spus Preasfinția Sa, Îl vedem pe Semănătorul dumnezeiesc semănând sămânţa cuvântului Său în ogorul inimilor omenenilor, însă din nefericire, unii creştini sunt nepăsători faţă de învăţătura sfântă, alţii au inimi de piatră, încât sămânţa se usucă, iar alţii sunt copleşiţi de spinii grijilor lumeşti care înăbuşă cuvântul, dar sunt și unele inimi evlavioase care în pământul cel bun păstrează cuvântul şi-l fac să rodească.

„Din pilda semănătorului învățăm cât de necesar este ca inimile noastre să fie curate pentru ca în ele să Se sălăşluiască Semănătorul Hristos, Cuvântul Tatălui ceresc. El singur are semințele învăţăturii desăvârşite şi puterea deplină prin care poate mântui „pe tot omul, care vine în lume” (In. 1, 9). Inima care nu-L primeşte rămâne un ogor pustiu, pârjolit şi fără rod, a sublinitat Preasfinția Sa.

De asemenea, Chiriarhul nostru a vorbit şi despre contribuţia deosebită a Sfinţilor Părinţi participanţi la Sinodul VII Ecumenic de la Niceea din anul 787, privind cinstirea icoanelor şi stabilirea terminologiei necesare înţelegerii adecvate a actului de închinare, îndemnându-i pe cei prezenţi să venereze sfintele icoane, având la bază şi mărturia Sf. Ioan Damaschin care spune: „Cu privire la învinovăţirea de idolatrie: icoanele nu sunt idoli, ci simboluri astfel că, atunci când cineva venerează o icoană, nu se face vinovat de idolatrie. El nu adoră simbolul, ci doar îl venerează. O astfel de închinare nu e adresată lemnului sau culorii sau pietrei, ci persoanei zugrăvite. Astfel, este arătată o oarecare cinstire lucrurilor materiale, dar adorare Îi datorăm lui Dumnezeu”.

La final, Întâistătătorul eparhiei noastre a oferit preoţilor slujitori mai multe cărţi de cult, iar credincioșilor prezenți iconițe și revista „Familia Ortodoxă”.

Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a binecuvântat grupul de pelerini, condus de părintele cons. Ștefan Lucian, parohul bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni”, care în zile următoare vor efectua un pelerinaj la o parte din aşezămintele monahale din Sfântul Munte Athos.

ath1 ath2 ath3 ath4 ath5 ath6

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.