Rolul educatiei religioase a copilului la varste mici

Părinţii şi căminul familial au un rol esenţial pentru copil încă din fragedă copilărie. Valorile împărtăşite trebuie să aibă un rol educaţional corect prin care se pun bazele unei evoluţii fericite în viaţă.

Educaţia nu combate numai pornirile rele ale copilului ci îl şi obişnuieşte să se comporte corect şi să caute binele. Aplecarea către tot ce înseamnă lege morală se poate cultiva şi dezvolta printr-o atitudine atentă. În copilarie orice om poate fi uşor educat din punct de vedere moral, iar deprinderile bune formate de timpuriu rămân de multe ori valabile pentru întreaga viaţă.

Religia şi importanţa acesteia pentru copii

Educaţia religioasă se poate face pe un teren fertil în preajma sărbătorilor. Se pot spune mici rugăciuni, poezii, istorioare sau povestiri religioase, adaptate pentru nivelul de înţelegere al fiecăruia. I se pot prezenta copilului icoanele însoţite de explicaţii cât mai simple.

Educaţia religioasă în spirit ecumenic se poate face şi dacă sărbătoarea Crăciunului sau a Paştelui nu este în tradiţia sau religia unei familii.  Se poate păstra ceremonialul în sine, pentru ca micuţul să nu se simtă diferit de alţi copii. Este greu să explici unui copil mic motivul pentru care el nu primeşte cadouri, iar colegii lui de grădiniţă sau de şcoală stau în jurul bradului şi trăiesc bucuria sărbătorii.

Componenţa morală a educaţiei religioase

Educaţia religioasă nu este considerată necesară de mulţi părinţi ai unor copii de vârste fragede necesară. Unii părinţi îşi privesc copilul ca pe o păpuşă – îl hrănesc, îl adorm, îl mângâie, se joacă cu el şi au grijă de sănătatea lui. Aceste lucruri nu sunt suficiente. Gesturile de neascultare din partea copilului nu trebuie neglijate. Copilul trebuie să ştie că mama sau tata au dreptate întotdeauna şi ei trebuie să urmeze fără eztare ce îi ăndrumă aceştia. Cel mic ajunge, astfel, prin educaţie, să gândească că neascultarea sa îi supără pe părinţii săi. La rândul lor, părinţii trebuie să fie siguri că ceea ce au promis copilului va fi dus la îndeplinire. Astfel, se cultivă dorinţa căutării binelui puterea ascultării.

Excesele trebuiesc evitate

Specialiştii sunt fermi când afirmă că nu e bine să se abuzeze de educaţia religioasă pentru a nu provoca în final copilului o senzaţie de aversiune.

Educaţia creştina a unui copil poate începe practic la orice vârstă, cu condiţia să se evite excesele, de orice fel ar fi ele. Lucrurile trebuie să se desfăşoare cât mai firesc şi normal. Copilul va observa şi va înregistra actele spirituale şi morale pe care le vede în familie şi în cercul cunoştinţelor sale. El imită cu fidelitate şi încredere atitudinile, gesturile şi cuvintele celor din jur.

Acest articol a fost publicat în Despre educatia religioasa a copiilor. Salvează legătura permanentă.