LITURGHIA DARURILOR ÎNAINTE SFINȚITE ȘI DENIA DIN SFÂNTA ȘI MAREA MIERCURI

În seara zilei de 11 aprilie 2017, la biserica Parohiei „Sf. Martiri Brâncoveni și Sf. Sofia” din municipiul Giurgiu, au fost oficiate Liturghia Darurilor înainte sfințite și Denia din Sfânta și Marea Miercuri, de un sobor de slujitori, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ambrozie. Conform Sinaxarului citit la această slujbă, în Sfânta și Marea Miercuri s-a facut pomenire de femeia păcătoasă care a uns cu mir pe Domnul.

La final, Chiriarhul nostru a ținut un cuvânt de învățătură în care le-a prezentat credincioșilor rolul Sfintelor Pătimiri în planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii și despre femeia care a uns cu mir capul Domnului Iisus Hristos. „Acest episod, în contextul Săptămânii Mari, are un rol precis în cronologia patimilor Mântuitorului. Evanghelia relatează că ungerea din Betania s-a petrecut cu două zile înaintea Paştilor evreilor (Matei 26, 2). Pentru Domnul nostru Iisus Hristos, jertfa femeii păcătoase, devenită mironosiţă prin pocăinţă sinceră şi adâncă, este un prilej de a anunţa apropiata Sa moarte şi îngropăciunea umilă de care va avea parte: „Că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea.” (Matei 26, 12).

Pericopa evanghelică despre ungerea din Betania anunţă şi vânzarea lui Iisus de către Iuda. Din relatarea sfinţilor evanghelişti Matei şi Marcu, aflăm că ucenicii au considerat gestul femeii o risipă. Într-o pericopă similară, relatată în Evanghelia după Ioan, Iuda Iscarioteanul a fost cel nemulţumit de vărsarea mirului. Deşi în relatarea ungerii din Betania, din casa lui Simon, sfinţii evanghelişti Matei şi Marcu nu pun în seama lui Iuda Iscarioteanul regretul pentru că mirul nu a fost vândut, ei lasă să se înţeleagă faptul că Iuda a fost profund nemulţumit de gestul femeii. Cei doi evanghelişti relatează imediat după ungerea din Betania înţelegerea lui Iuda cu arhiereii asupra „preţului de vânzare” al lui Iisus, a arătat Preasfinția Sa.

20170411_181847_llsaedcb

Acest articol a fost publicat în STIRI-ANUNTURI. Salvează legătura permanentă.