PROIECTUL ATELIERULUI DE CREATIE

EPISCOPIA GIURGIULUI

PAROHIA SFINȚII MARTIRI BRÂNCOVENI – GIURGIU

 

                                                 PROIECT

,,ATELIERUL DE CREAȚIE SF. MARTIRI BRÂNCOVENI”

 

COORDONATORI:

Pr. Mihăescu Bogdan

Prof. Șerbănescu Petra

 

Scopul înființării ,,Atelierului de Creaţie Sfinții Martiri Brâncoveni” este promovarea valorilor creştin-ortodoxe, educaţionale, morale, culturale, civice, sociale şi ecologice în rândul tinerilor, de a le oferi acestora oportunităţi de dezvoltare activă și armonioasă, generatoare de schimbări pozitive. Pentru aceasta ne propunem să desfăşurăm programe educaţionale, să promovăm arta şi cultura, să derulăm  programe pentru copii, tineri şi adulţi, să organizăm diferite evenimente culturale, concursuri, expoziţii.

Obiectivul principal al acestui atelier de creație este de autocunoaștere. În vechime zugravul de icoane învăţa să picteze contemplând icoanele vechi, lăsându-se pătruns de icoana pe care o avea în faţă. Intra în duhul ei şi după aceea putea şi el să picteze icoane în duhul iconarilor vechi, cei de dinainte. Vedem că icoanele lor sunt mai puternice. Pentru că şi ei erau mai puternici în credinţă. Cei vechi trăiau mult mai intens viaţa creştină şi pictau cu dezinvoltură şi siguranţă, în baza trăirii lor profund ortodoxe.

De aceea ne propunem ca în urma activităților desfășurate elevii participanți să aibă posibilitatea să se cunoască mai bine, să se descopere și să afle mai multe despre ei, să-și lumineze inima în duhul credinței, să conștientizeze ce înseamnă să fii creștin ortodox.

Obiectivele secundare se referă la dezvoltarea creativității, dezvoltarea abilităților de socializare și de lucru în echipă. De asemenea, abilitățile de comunicare vor fi potențate, precum și abilitățile de prezentare a produselor create.

Scopul duhovnicesc al Atelierului de Creație este de a produce o schimbare, o creștere, o echilibrare în dezvoltarea copilului, de a asigura  libertate de exprimare și manifestare a dorințelor, trebuințelor, nevoilor, opiniilor, atitudinilor sale. Lucrările realizate în atelierul nostru de creație îi vor implica activ pe copii în cadrul Bisericii și îi vor face să înțeleagă rolul pe care Hristos îl are în viața noastră și în istoria mântuirii neamului omenesc.

Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul Atelierului de Creație, copiii vor învăța:

  • Să Îl cunoască pe Dumnezeu, să descopere prietenia Maicii Domnului și a Sfinților;
  • Să formeze relații armonioase cu cei din jur, să comunice, să se facă înțeleși;
  • Să se cunoască pe sine, să își dezvolte încrederea în sine și în propriile abilități;
  • Să își dezvolte capacitățile cognitive (memoria, limbajul, atenția, gândirea);
  • Să învețe să lucreze în grup, să coopereze, să își echilibreze relațiile cu ceilalți;

 

Am inițiat acest proiect pornind de la considerentul că activităţile extracurriculare oferă elevilor posibilitatea de a-și petrece timpul liber într-un mod plăcut și util. Activitatea practică din școală este foarte îndrăgită de elevi, ei fiind atraşi de diversitatea materialelor folosite și de tehnicile de lucru, prin care îşi pot dovedi spontaneitatea, creativitatea, pot da frâu liber imaginaţiei şi fanteziei lor. Dorim ca prin aceste activități practice să cultivăm talentul și pasiunea pentru artă, să le oferim elevilor posibilitatea să creeze frumosul și să-l descopere sub aspecte noi. Prin Atelierul pe care intenționăm să îl înființăm vom oferi elevilor șansa de a-și dezvolta aceste aptitudini într-un mediu propice, departe de tentaţiile negative ale lumii virtuale.

Dorim ca prin acest proiect să-i canalizăm pe tinerii noştri spre descoperirea pasiunii pentru artă, în perspectiva dezvoltării talentului şi aptitudinilor. Urmărim de asemenea şi dezvoltarea abilităţilor practice în vederea promovării exemplificării efortului nostru, transmiterii pasiunii pentru artă generațiilor viitoare. Suntem încredințați că acest proiect educațional va prinde rădăcini în parohia noastră, reprezentând o intervenție benefică în viața elevilor și nu numai. În cazul în care vor exista doritori care să achiziționeze contra cost lucrări realizate în atelierul nostru, sumele obținute se vor investi în achiziționarea materialelor de lucru necesare și pentru amenajarea atelierului de creație.

Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt elevii de toate vârstele. După ce se vor înscrie, fiecare elev va fi repartizat conform vârstei și aptitudinilor sale.

Beneficiarii indirecți sunt toți cei care vor intra în contact cu acest proiect: părinți, profesori, enoriași ai parohiei noastre.

Locul de desfășurare a activităților Atelierului va fi demisolul Bisericii Sfinții Martiri Brâncoveni din Giurgiu.

Prin tehnicile și activitățile noastre, în cadrul Atelierului, urmărim să abordăm  4 arii importante ale dezvoltării copilului:

  • aria educațională/cognitivă (dezvoltarea cunoștințelor, a limabajului receptiv și expresiv, a creativității);
  • aria de dezvoltare vizual motorie ( motricitate fină și grosieră, îndemânare, deprinderi motorii, coordonare ochi-mana, simț estetic);
  • aria socială și interacțională ( abilitatea de lucru în echipă, de a comunica și a asculta, de a se adapta în cadrul unui grup și a-și îmbunătăți deschiderea către interacțiune);
  • aria emoțional-afectivă ( identificarea și descărcarea emoțiilor, exprimare afectivă prin tehnici expresive, dezvoltarea spontaneității, a încrederii în sine și în ablitățile proprii).

 

Mijloacele creative folosite:

 

  • Desen (liber sau tematic);
  • Pictură ( pe diverse materiale și obiecte, tehnici formale și non-formale),
  • Modelaj (plastilină, lut sau alte materiale);
  • Colaj (liber și tematic);
  • Confecționare de obiecte și materiale, tehnici de exersare a abilităților manuale;
  • Cusut, țesut;
  • Cateheze pe diferite teme;
  • Excursii și pelerinaje.

 

Impactul pe termen scurt este că prin intermediul acestui proiect le oferim elevilor o alternativă de a-și petrece timpul liber și de a cunoaște unele meșteșuguri practicate din cele mai vechi timpuri. În felul acesta își vor însuși diferite tehnici de lucru creative, prin care vor realiza icoane, obiecte de artizanat și obiecte decorative. Pe termen lung va ajuta la dezvoltarea îndemânării și a creativității elevilor care participă la activitățile atelierului. De asemenea parohia noastră, și nu numai, va avea avantajul de a avea elevi/tineri care să cunoască tehnici de lucru creative pe care să le practice fie ca pasiune, fie ca sursă de venit, ca mijloc de existență. Și nu în ultimul rând, prin activitățile noastre se urmărește cultivarea unor pasiuni, acumularea de cunoştinţe şi abilităţi folositoare care vor influența activitatea și viața adultului de mâine. Toate aceste activități realizate în sânul bisericii îi vor apropia pe copii de Dumnezeu, le va fi sădită în suflete sămânța credinței care nădăjduim că într-o bună zi va da roade însutite.

Acest articol a fost publicat în Evenimente și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.