CATEHEZE pentru tineri la biserica noastra

Cu binecuvantarea Preasfintitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la biserica noastra se vor tine miercurea cateheze pentru tineri si nu numai.

Notiunea de catehizare are sensul de: a tine, a retine, a pastra, a instrui, a invata pe altii adevarurile de temei despre Hristos, mantuire, Tainele Bisericii, Traditie, etc.

In Noul Testament cuvantul cateheza (catehein) este intalnit cu sensul de invatare sau instruire in legea lui Dumnezeu. (Fapte 18-25; Romani 2-18; Gal 6;6).

Cateheza s-a constituit inca de la inceput intr-un mijloc de pregatire a celor de alta credinta in vederea primirii Tainelor de initiere crestina, Botezul, Mirungerea si Sfanta Impartasanie.

Rolul pregatitor al catehizarii este aratat de Sfantul Apostol Pavel, in Epistola catre Evrei, prin analogia ce subliniaza necesitatea „hranirii copiilor cu lapte, mai degraba decat cu hrana solida”.

Biserica are grija sa pregateasca temeinic pe cei care doreau sa imbratiseze crestinismul, impunand pentru candidati o perioada de noviciat, la inceput de cateva luni, pentru ca mai tarziu sa ajunga la o durata de 3 ani.

Perioada de catehumenat era destul de indelungata, pentru a  asigura participarea si asimilarea deplina a catehumenului in comunitatea crestina.

Numele de „catehumeni” il intalnim pentru prima data la Tertulian. Tot in aceasta perioada se intalneste fie la Roma, fie la Cartagina, Alexandria sau Siria cuvantul „catehumeni” care desemneaza pe cei ce aveau sa primeasca botezul.

 

Acest articol a fost publicat în STIRI-ANUNTURI. Salvează legătura permanentă.