Pe urmele Sf. Dimitrie Basarabov

Astazi, 27.10.2012, dis de dimineata, in fata bisericutei noastre multime de oameni asteptau nerabdatori sa porneasca pe urmele Sf. Dimitrie Basarabov.

 Dorinta enoriasilor nostri a putut fi realizata cu sprijinul
domnului Florian Nicolae care a sponsorizat acest pelerinaj

   Bunavointa acestuia a facut ca in aceasta dimineata toti cei dornici sa mearga la pestera unde s-a nevoit Sf. Dimitrie sa umple cele 4 autocare puse la dispozitie.

   <<Aproape de Giurgiu, la 10 Km de Ruse, in Bulgaria se afla satul Basarabovo, sat in care a trait, s-a nevoit si a murit Sf. Dimitrie. Om simplu, acesta s-a ocupat din tinerete cu cresterea animalelor.Mai tirziu, vazind ca toate cele omenesti sint desertaciuni, a parasit grija cea lumeasca si s-a retras intr-o pestera, nu prea departe, unde era o mica minastire. Acolo, Cuviosul a primit schima monahala, acolo a inceput a trai in cele mai aspre nevointe pustnicesti, acolo a ajuns in scurta vreme la o viata desavirsita, prin privegheri de toata noaptea, prin post aspru si metanii, prin rugaciuni neincetate si lacrimi, prin multa saracie si adinc de smerenie. Dar cine va putea sti si povesti toate nevointele cele de taina ale Cuviosului Dimitrie?

   Simtindu-si dinainte sfirsitul, Cuviosul s-a ascuns, nestiut de nimeni, intre doua pietre mari, pe marginea unui riu ce se chema Lomul si acolo si-a dat sufletul in miinile lui Dumnezeu. Multa vreme trupul sau nu a putut fi aflat. Dar odata, venind apa riului mare, a rupt malurile sale si s-au risipit si cele doua pietre cu moastele Cuviosului in apa, unde au stat nestiute, ascunse in prundis, pina au fost aflate printr-o minune ca aceasta: era in partea locului un om care avea o copila bolnava de duh necurat. Deci, intr-o noapte s-a aratat Cuviosul Dimitrie in vis copilei si i-a zis: "De ma vor scoate parintii tai din apa – aratindu-i si locul – eu te voi tamadui pe tine!" Si indata copila a spus tatalui ei, care, adunind mai multi preoti, a plecat la locul aratat si a aflat comoara cea ascunsa si nepretuita, adica sfintele moaste intregi si neputrezite ale Sfintului Dimitrie. Deci, luindu-le, le-a dus in satul Basarabov si multe minuni de vindecare se faceau prin ele, celor ce veneau acolo cu credinta.>>        

    

Acest articol a fost publicat în Anunturi. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns