Predica la inaltarea Sfintei Cruci
14 Septembrie

PREDICA LA INALTAREA SFINTEI CRUCI

… si s-a rastignit pentru noi, in zilele lui Pontiu Pilat…

Frati crestini,

Astazi se arata si se inalta semnul cinstitei si sfintei Cruci, taina cea ascunsa de toate semintiile pamantului, dar care s-a aratat spre mantuirea noastra, caci noi crestinii, prin semnul sfintei Cruci ne aducem mereu aminte de binele ce ne-a facut Dumnezeu si de mila pe care a avut-o El pentru noi pacatosii. De aceea, praznuim cu bucurie inaltarea sfintei Cruci si ne inchinam cu frica si cu veselie sufleteasca, sarutand-o.

Astazi este bucurie in cer si pe pamant; astazi se veselesc ingerii si praznuiesc oamenii credinciosi luminata si sfanta Cruce a lui Hristos. Prin aceasta sfanta Cruce s-a risipit imparatia diavolului, blestemul s-a calcat, moartea s-a omorat, iadul s-a golit, mortii au inviat si cerul s-a deschis.

Astazi sfanta Biserica ortodoxa inchipuie raiul, fiindca asa cum a fost in rai pomul cel de viata facator care a omorat pe Adam pentru greselile lui, asa este sfanta Biserica raiul cel vremelnic al crestinilor care are cinstita Cruce, lemnul vietii care a inviat pe Adam prin moartea Domnului Hristos. Pentru aceasta se inalta sfanta Cruce ca sa ne faca sa cunoastem ca ea este incepatura invierii a toata firea omeneasca din pacatul lui Adam si ca toti cei ce cred in Domnul Hristos care s-a rastignit pe ea vor fi mantuiti de pacatele lor.

Iata de ce astazi ne veselim si ne bucuram, dat totodata trebuie sa suspinam din inima si sa varsam lacrimi fierbinti aducandu-ne aminte de chinurile si moartea cea amara a Domnului Iisus, aducandu-ne aminte si vazand cu ochii nostri sufletesti si trupesti Crucea pe care a purtat-o pe umerii Sai mergand la rastignire ca un miel spre junghiere.

Acest articol a fost publicat în Predici, Predici la Sarbatori. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns