Indatoririle parintilor fata de copii

„Ce folos de unii copii ca asimileaza toata stiinta lumii, cunosc numeroase limbi straine, obtin elogii multe pentru inteligenta mintii lor, dar cu toate acestea au o inima stricata si vicleana si se rusineaza de indeplinirea indatoririlor crestinesti!” (anonim)

„Cei ce doresc sa aiba copii vrednici, sa se dovedeasca mai intai ei insisi vrednici ca parinti!” (Sf. Filaret al Moscovei)

„Cum ii veti creste pe copiii vostri in randuiala, cand voi insiva duceti o viata fara randuiala? Daca vrei sa educi pe altii, educa-te mai intai pe tine insuti in Duhul lui Dumnezeu!” (Sf. Vasile cel Mare)

„Daca ai tai copii traiesc rau, acest lucru trebuie sa te indurereze mai mult decat moartea lor!” (anonim)

„Fericit este parintele care-si vede copiii sai parguiti mai mult decat el in daruri si infrumusetati in virtuti!” (anonim)

„Fericiti sunt copiii ai caror parinti cerceteaza adesea Biserica lui Dumnezeu si propria lor locuinta o fac casa de rugaciune, dandu-le in felul acesta un exemplu de evlavie! (Daniel 6, 10) Dar cine poate sa planga indestul nenorocirea acelor copii ai caror parinti ii cresc dupa duhul lumii nelegiuite si prin aceasta parca ii aduc jertfa lui Moloh cel insetat de sange neprihanit? (Ier. 32, 35) Cine ii lipseste pe copii de Biserica, acela ii lipseste de Dumnezeu si, ca atare, de orice fericire.” (Pr. Tolmacev)

„Lasa-i fiului tau nu bogatie, ci o buna amintire despre tine! Nu aurul, ci un nume cinstit! Nu argintul, ci stiinta duhovniceasca! Nu o casa luxoasa, ci iscusinta de a rabda! Nu prieteni vestiti, ci prieteni buni!” (Pr. Tolmacev)

„Nu exista nicio arta mai inalta decat arta educatiei copiilor nostri. Pictorul sau sculptorul face numai o figura fara viata, pe cand un educator intelept modeleaza un chip viu, de care Se bucura Dumnezeu si oamenii, uitandu-se la el.” (Sf. Ioan Gura de Aur)

„Parintii vor fi pedepsiti nu numai pentru pacatele lor, ci si pentru ale copiilor lor, daca nu-i cresc in duhul evlaviei.” (Sf. Ioan Gura de Aur)

Acest articol a fost publicat în Despre educatia religioasa a copiilor. Salvează legătura permanentă.