Din invataturile Sf. Paisie Aghioritul despre copii

Mic florilegiu educational din invataturile Cuviosului Paisie Aghioritul

„Asa cum a disparut increderea copiilor in parinti, tot astfel a disparut si increderea parintilor in Dumnezeu, si auzi adeseori pe multi parinti spunand: „De ce tocmai copilul nostru sa apuce pe un drum rau? Doar noi mergem regulat la Biserica!” si aceasta se intampla pentru ca parintii nu-I dau lui Hristos surubelnita, ca sa le stranga putin copiilor lor vreun surub slabit, ci vor sa le faca ei singuri pe toate. Si cu toate ca exista Dumnezeu, Care ocroteste copiii, si ingerul lor pazitor este mereu langa ei, ocrotindu-i si el la randul sau, parintii se nelinistesc pana se imbolnavesc, si desi sunt oameni credinciosi, se comporta ca si cand nu ar exista Dumnezeu si inger pazitor, impiedicand astfel interventia dumnezeiasca. In timp ce ar trebui sa se smereasca si sa ceara ajutor de la Dumnezeu, si atunci Bunul Dumnezeu le va ocroti copiii lor.”

„Adeseori copilul primeste multe inrauriri de la cei din afara familiei. Dar atunci cand va creste, daca are intentie buna, Dumnezeu il va lumina mai mult pentru a intelege inrauririle negative pe care le-a primit si pentru a se nevoi sa le lepede.”

„Astazi cei mai multi copii ii vad pe parintii lor numai seara, pentru putin timp, si astfel nu se satura de dragoste. De multe ori parintii care sunt dascali sau medici si se ocupa la serviciul lor cu copiii, atunci cand se intorc acasa nu mai au afectiune si pentru copiii lor. Sunt obositi, caci li s-a terminat bateria. Sau vezi unele cadre militare care, fiind obisnuite sa dea pedepse severe soldatilor atunci cand nu se supun, vor sa impuna si in familie disciplina militara, si astfel se poarta aspru cu copiii lor sau chiar le dau si cate o palma pentru lucruri neinsemnate. La fel si unii judecatori, nu arata dragoste si afectiune fata de copiii lor, ci atunci cand acestia fac vreo pozna deschid si acasa proces. De aceea acesti copii vor avea mai tarziu probleme psihologice.”

„Astazi copiii nu se satura de dragostea mamei si nici nu invata limba materna, pentru ca mama lipseste, fiind toata ziua la serviciu, si-si lasa copiii cu femei straine. De o mie de ori o duc mai bine copiii de la cresa, unde se afla si vreo educatoare cu daruire, care sa le arate putina afectiune, decat copiii pe care ii parasesc parintii si sunt ingrijiti de o femeie platita, si dupa aceea ce se intampla? Cel care nu are o mama, are o gramada de doici.”

„Astazi exista in lume multa rautate. Vor sa-i distruga pe copii de mici. In loc sa-i franeze de la rau pana vor ajunge mari, ii impiedica de a face binele. Apoi, sarmanii, dupa ce cad in pacat si se chinuiesc, vor sa se ridice, dar nu stiu cum. Pentru ca, de vor apuca pe povarnisul cel dulce, cu greu se mai pot opri.”

„Astazi gresesc si multe familii crestine. „Eu sunt in regula, am copii bine educati si realizati. Nu sunt ca ceilalti, si de aceea dorm linistit.” Nu a gresit facand aceasta, chiar daca a facut-o fara discernamant, ci pentru ce a facut-o. Daca a facut-o din frica de Dumnezeu si din frica pentru pacat, spre a-i scapa din iad, atunci ajuta Dumnezeu si copilul nu va pati nimic. Dar daca a facut-o din egoism sau pentru ca asa este mentalitatea trufasa a multor parinti care spun: „Copilul meu nu ar face asa ceva!”, atunci nu ajuta Dumnezeu, ci se intampla cele contrare, ca sa se indrepte parintii.”

Acest articol a fost publicat în Despre educatia religioasa a copiilor. Salvează legătura permanentă.